Sokan kérdezik tőlem, ki a legjobb gitártanár? Kihez menjenek? Nos, szerintem nincs legjobb. Mindenki másban jó, és neked kell megtanulnod kiválasztani, hogy mit keresel. Azért adok egy pár tippet, kik azok a tanárok, akikkel én találkoztam és meggyőztek arról, hogy náluk érdemes tanulni.

1.) Mohai Tamás

Jogos a kérdés. Miért is ő lett a legjobb? Miben más ő? Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy engem tanított Mohai művész úr. Ha valaki nem ismeri, annak elárulom, hogy hazánk egyik legnagyobb neve ő a gitáros berkekben. Babos Gyula kiváló tanítványa, de a jazz mellett hallhatjuk őt bluest, countryt, rockot játszani. Ha azonban egy műfajt kell említeni, ami rá jellemző akkor a progresszív rock nagy mestere. Ő az, aki szerintem műfajtól függetlenül jó választás. (videón mester és tanítvány)

Azért őt választottam az élre, mert meg tud tanítani gondolkodni a gitáron. Nem csak ujjgyakorlatokat fogtok végezni, hanem zenélni tanultok meg. Nagyon kemény tanár, sokszor nehéz megfelelni az elvárásainak. Azonban a zenét mindennél jobban szereti, legyen az akár disco, akár rap, akár klasszikus.

Olyan embereknek ajánlom kifejezetten, akik zenei pályára készülnek. Zeneiskola felvételire keresnek tanárt. Lépést szeretnének tartani a többiekkel. De minden olyan embernek szívesen ajánlom, aki nem fél a kitartó, kemény munkától.

2.) Légrády Péter

A 100 Folk Celisusból ismert Légrády Péter véleményem szerint szintén kiemelkedik nem csak a zenészek, de a gitártanárok sorából. Gitárt és banjot egyaránt tanít. Két dolgot jegyeznék most meg. Az első, hogy pedagógus diplomával rendelkezik, ezért ideális választás már egészen kis gyerekek gitároktatására. Nyugodt, kedves, szórakoztató személyiség, aki nem veszi el a kedvet a gitártanulástól.

Másik fontos jellemzője, hogy az ő műfaja a finger picking/finger style, ami egy elég jellegzetes technika az akusztikus gitározáson belül. Ezt a műfajt nem pengetővel, hanem újjal pengetik, ezáltal ideális szóló produkciókhoz, hiszen egyszerre játszhatunk dallamot, és kíséretet.

3.) Szula Miklós

Szula Miklós oktatói képességét remekül példázza, hogy Szabó Gergőt is ő tanította. Azt gondolom sokat elárul a mesteréről egy tanítványa. Szula Miklós szintén jeles képviselője számos műfajnak a poptól a jazz-ig. Elméletben is mindent tud, és hatalmas stilisztikai repertoárja van. Bármilyen kérdésedre tud válaszolni, és nem mellesleg basszusgitározni is nagyon magas színvonalon képes. Sokat lehet tanulni tőle tanulni arról is, adott szituációkban hogy hogyan is kell viselkednie az embernek, ha profi zenész szeretne lenni. Nagyon fontos, hogy ő tényleg úgy tanítja a zenét, hogy zenéljünk, és ne “csak” gitározzunk. Ugyanis a zene több elem egységétől lesz zene, máshogy és mást kell játszanunk ha egyedül vagyunk, vagy duóban, vagy akár egy tíz tagú nagyzenekarban. Nála megtalálhatjuk hangszerünk funkcióját minden zenében.

4.) Lukács Peta

A Bikini gitárosa szintén elég remek választásnak tűnik, pláne, ha elektromoson gondolkozol! Egyszer voltam egy gitárelőadásán, leginkább elméleti jellegű volt, de nekem nagyon tetszett. Látszik, hogy olyan rock zenész, aki zeneelméletben is igencsak képben van. Aztán többször is beszélgettem vele gitártanulásról, mindig tudott újat mondani. 2013-ban írta ki, hogy szívesen fogad, leginkább haladó tanítványokat. Tudomásom szerint azonban teljesen kezdő tanulókkal nem foglalkozik. Persze egy próbát megér.

5. Nagy Ádám

Előre bocsátom, hogy nem tudom, Ádám hogyan tanít, de úgy gondolom, bizonyosan jól. Leginkább a Roy és Ádám formációból ismerhetjük őt, de persze már ő is játszott “mindenkivel”. Legutóbb saját szólólemezt csinált Wörk Projekt név alatt. Az itthoni gitárosok közül egyik személyes kedvencem, mert a mellett,hogy nagyon sokoldalú, 2 másodperc alatt felismerni egyedi stílusáról. Bármit is játszik, megőrzi Ádámos mivoltát. Nagyon jó zeneszerzőnek is tartom.Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


Hozzászólások