Gitár tanulás egyedül vagy tanárral?

Sokan kérdezik tőlem, hogyan lehet megtanulni gitározni. El lehet-e jutni ezzel olyan szintig, amikor már magadtól meg tudsz tanulni bármit, amit csak hallasz. Végül is ez a cél! Én azt javaslom, hogy érdemes kezdetben egy tanárhoz folyamodni. A gitározás egy látásmódot igényel. Ahhoz, hogy valóban jól megtanulj gitározni, venni kell a fáradtságot megérteni amit mások játszanak. Ehhez szerintem egy jó tanár felbecsülhetetlen segítség. Mindamellett pedig ő az, aki szól, hogy na ezt ne csináld! Vagy, hogy ezzel még kéne foglalkozni. De mindemellett hülye az, aki a 21. század eszközeit nem használja a gitártanulásra.

Legjobb források:

FastStrings

Azért ezt az oldalt veszem előre, mert a kutya sem ismeri, pedig ez a hangszertanulás fellegvára! Tehát FastStrings.com! Ha régi motorosok vagytok már a témában, ezer olyan felvételt láthattok youtubeon, ami oktató dvd-k egy-egy kiragadott része. Ennek többsége erről az oldalról való és a teljes videókat letölthetitek innen. Mindezt pedig INGYEN. Egy megauploadhoz hasonló rendszerben működik. A regisztráció után vagy fizetsz, vagy csak X óránként tölthetsz le újra. Tehát csak türelem kell hozzá 🙂 Mindenféle oktató anyaguk van Szájharmonikától Elektromos gitárig, minden műfajban. Aranybánya.

Google

Rengeteg számot tesznek közzé tabulatúra formájában az interneten. Ezekkel a TAB-okkal nagyon vigyázzni! Tény, hogy leegyszerűsítik egy-egy szám megtanulását. DE szerintem nem visznek közelebb a gitártanuláshoz. A zene egy nyelvként fogható fel. Ez pedig olyan, mintha megtanulnál a nyelv mondatait, a szavak értelmezése nélkül.

Youtube

A Youtubeot nagyon nem kell bemutatnom. Mindenki használja. Itt az az igazság, hogy rengeteg nem hiteles oktatóanyag van fent. Abban különbözik ez egy oktató DVD-től, hogy aki a DVD-t kiadta, az már valaki. Ebbe pénzt és energiát ölt. Ezért egy kidolgozott stílust jelenít meg. Aki youtubera feltölt nem biztos, hogy jó technikát, vagy jó hangokat fog mutatni. Nem fogja felhívni a figyelmed arra, hogy ezt máshogy is el lehetne játszani a gitáron. Sajnos a youtube nagyon felhigult az évek során. Ezért érdemes használni, de mindenképp kritikusan kell hozzáállni.

Az online tanulás hátránya

Két dolgot említenék még a végére, ami nagyon jellemző az internetes gitártanulásra. Az első, hogy rengeteg anyag van hozzá. Ez elsőre áldásnak tűnik, de a gyakorlatban az ember nem tud ennyi leckéből jól választani. Nem fogsz annyi időt eltölteni egy oktató anyaggal, ha ott van mellette megnyitva még 3 másik.

A másik pedig, hogy nem kényszerítenek gondolkodásra. Valójában ez lenne a legfontosabb. Egy gondolkodásmódot elsajátítani, de ezek az anyagok többsége mégsem erre készít fel. Ők rövid távon gondolkoznak, hogyan tudod lejátszani kedvenc számodat, és nem arra, hogyan fogsz tudni bármilyen számot megtanulni. Ezért csak csínyján a guitar lesson videókkal.

Remélem hasznos volt/lesz nektek is 🙂Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


Hozzászólások