A következő bejegyzés alapja az a sok utólag már vicces sztori, amit könnyen megelőzhettünk volna, ha előrelátóak vagyunk, és mindent elpakolunk egy bulira menet. Én most a gitárosokat emelem ki, de lehet, hogy később majd másról is írunk hasonló cikket.

Sokunkkal megtörtént már, hogy elszakadt a húrunk, és nem volt nálunk másik, vagy épp otthon hagytuk gitár hevederünket, ami elvileg nem is kellett volna… majd kiderült, hogy mégis égető szükség lenne rá. Tehát a mai bejegyzés fő témája: mit felejtünk otthon, és miért? Miért?!! Ez azért nem akkora rejtély, mint az, hogy hová vándorol a megmaradt zoknik párja éjszakánként, szóval essünk is neki!

,,Nem gondoltam volna, hogy pont ez fog majd kelleni!”

Általában – a totális linkségen kívül 😀 – azért marad otthon a cucc fele, mert túl optimistán állunk ahhoz, hogy mi lesz este a koncertünkön. ,,Most úgysem szakad el, ma húroztam…”, aztán legközelebb ,,úgy is csak a G húr szokott elszakadni…”, máskor pedig ,,minek cipeljem, ha úgyse szokott kelleni?”. Pedig a valóságban pont, hogy a legrosszabbra kell felkészülni. Tehát legyünk felkészülve, mert a profik szintjén ezek a hibák végzetesek lehetnek, de minimum nagyon kellemetlenek. Bármi bármikor megadhatja magát, vagy szükség lehet rá, így ami csak kellhet, legyen nálunk. Következzen is a mi 10-es listánk:

egy gitárosnál mindig legyen:

1.) Gitár

Azt hinnéd, sosem fogod otthon hagyni, igaz? Márpedig lehet, hogy egyszer még megesik. Olyan ez, mint hogy a legtöbb emberrel előfordult már, hogy úgy indult el az iskolába, hogy otthon felejtette az iskola táskáját. Nem mondom, hogy gyakori az eset – még velem sem történt ilyen –, de egy életben egyszer elég, ha előkerül. Szóval legyen ez az első a listán!

2.) Húrkészlet

Ez az amiről már beszéltünk. Az, hogy mikor fog elszakadni valamelyik húrod egy koncerten, abszolút kiszámíthatatlan. Azonban egyet biztosra vehetünk! Akkor, amikor nem vagy rá felkészülve. Pont elég mókás szokott lenni, ha az aktuális számot még végig kell játszani az öt húros elektromos gitárodon, de azért egy fél bulit így végig tolni katasztrófális… egy húrkészlet pedig mind súlyra, mind méretre elenyésző. (Sajnos ára az van 😀 )

3.) Pengető

Van aki szeret pengetővel játszani, és van aki kevésbé. Aki viszont pengetővel gyakorol és kiderül, hogy beesett a színpad deszkái közé az egyetlen használható darab – vagy szembesül a ténnyel, hogy az a nadrág épp mosásban van –, az rögtön ki fog lépni a komfort zónájából. Ezért érdemes tartalék pengetőt elrejteni a gitártokban. Nálam általában van 10-15 darab, mert szórom őket, mint a cukorkát.

További érdekesség a pengetők életéről, hogy ha kölcsön adod valakinek, akkor vissza is kell kérni, ugyanis szinte minden gitáros – minden rossz indulat nélkül – ösztönösen zsebre vágja a pengetőt, mielőtt letenné a hagszert. Ezenfelül saját tapasztalatom, hogy valakinek vagy egy pengetője van, vagy végtelen sok. Ugyanis ha több pengetőd van, akkor hajlamos vagy elveszíteni őket, és folyamatosan pótolni kell a hiányt. Míg ha csak egyet tartasz a nadrágzsebedben arra mindig ügyelni is fogsz, hogy meglegyen.

4.) Elem

Az akusztikus zenészek ennél a résznél kicsit fellélegezhetnek. Az elemmel az a baj, hogy hajlamos az ember teljesen megfeledkezni a létezéséről. Ezért egyrészt mindenben bekapcsolva marad, amiben csak lehetséges: gitárban, hangológépben, zsebszámológépben… másrészről azért is idegesítő, mert nem csak kikapcsol, hanem merül. Amikor pedig merül, akkor vagy látjuk, hogy bizony ez hamarosan megadja magát, vagy a jó isten sem érti, miért megy el néha a hang :))

5.) Heveder

Komolyan az a legjobb megoldás, ha egyet ki sem veszünk a tokból. Vannak olyan helyzetek, ahol tipikusan nem lehet széken ülve gitározni, és énekelni. Ezért pedig nincs mese, magaddal kell hurcolni a hevedert is.

6.) Capo

Szerintem a kápót elveszteni a világon a legkönnyebb. Ezért én mindig viszek tartalékot is. Sokszor elgondolkoztam már azon, hogy vajon mi történik az általam elhagyott gitárkápókkal… Az egészben az a vicces, hogy a legtöbb laikusnak fogalma sincs arról, hogy ,,mire való az az izé“. Így elképzeltem már, hogy az én egyik régi kápómmal van leszorítva a kockás abrosz egy vidéki étteremben, máskor meg arra jutottam, hogy most valahol egy fűben elhagyott kápóm biztosan remek szolgálatot tesz, ruhacsipesz gyanánt valamelyik ház korlátjára csíptetve.

7.) Tartalék kábelek

Az egyik legkellemetlenebb érzés szokott lenni, mikor a táskádban csak kontaktos kábelt találsz, vagy rájössz, hogy a mai bulihoz igazából kéne még egy XLR vagy jack kábel is. Kábelekre szükség van, tipikusan eltűnnek a vendéglátó helyekről, tehát bármikor megeshet, hogy két hete még volt náluk minden, most pedig hűlt helye sincs az XLR kábelüknek, így marad a teljes estés instrumentális est :)) Tequila!!!

8.) Átalakítók

Szerintem mindenkivel előfordult már, hogy arra gondolt, hogy  össze tudnám kötni a cuccot, ha lenne egy ilyen és olyan átalakítóm. Mert a keverőbe csak jack van, mert a hangrendszer csak rca csatlakozókkal működik, mert a gitáromban épp nincs XLR, stb, stb ,stb… A “legjobb” ilyenkor a biztos tudata annak, hogy otthon van ilyen átalakítóm a felső fiókban…

9.) Húrcsévélő és csípőfogó

Már megint a húrozás… nos igen. Mindenkinek megvan a technikája amivel saját igényei szerint fel tudja húrozni a hangszerét, és érdemes az ehhez szükséges szerszámokat is magunknál tartanunk. Lehet olyan húrozó szerszámot is kapni, amiben már egyből csípőfogó is van, szerintem ezek a legkirályabbak.

10.) Körömcsipesz

A gitárosok egyik legnagyobb gyengepontja: a köröm. Ha pengetőt használsz, akkor is bármikor beszakadhat a körmöd, de ennél is kiélezettebb a probléma azoknál, akik nem használnak pengetőt. A fingerstyle gitárosoknál a megnövesztett körömtől, az átlászó lakkon át, az épített körömig már mindennel találkoztam, hogy felvértezzék a pengetős kezüket. Elég komoly mutatvány ez. Még az is számít, hogy szoktad reszelni a körmödet! Ezzel szemben a másik kéznél, ha nincs teljesen levágva a köröm, akkor az a baj. Komolyan mondom csak a baj van vele, és hogy ezt valamennyire rendbe tudd tenni, szükség van a körömcsipeszre!

+1.) Indokolt esetben tartalék gitár

Nem hinném, hogy pont a tartalék gitár maradna otthon, de legyen már teljes a lista. Sok gitárost lehet látni, hogy bizonyos számokhoz más hangszert vesz elő. Ez lehet egyszerűen egy egyedi koncepció, de lehet azért is , mert a másik gitár más hangolásban van, és így egyszerűbb váltani. Az egyik leggyakoribb, hogy valaki annyira nem szeretne szám közben húrozni, hogy ha húrt szakít ,egyből a másikat veszi elő. Extrém esetben az egyik gitárt fel szeretné gyújtani és valami kell a visszatapsra:))

Nos ez volt a mi listánk, a saját tapasztalataink alapján, most ti jöttök. Mit hagytunk ki? Írjátok meg kommentbe, ha nektek is volt már hogy otthon maradt valami! Mi volt az, és hogyan oldottátok meg? Plusz ha tetszett a bejegyzés, likeoljátok a facebook oldalunkat, hogy a többiről is értesüljetek!

Üdv, Doma & Gergő!Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


One comment on Egy gitárosnál legyen mindig…!

  1. Lantos Lajos

    A cikk tetszett,profi volt,de a szürke betűket lehetne inkább feketére cserélni,mert azt jobban lehet látni…..☺


Hozzászólások