Gergő remek bejegyzést írt arról, milyen nehézségeket is jelent a kommunikáció egy-egy rendezvényszervezővel a kommunikáció. Én most kicsit tovább vinném a fonalat és arról beszélnék, mitől függ mennyi pénzt érdemes elkérni a produkciódért.

Mennyire vagy jó vagy elismert?

Az előbbi kettő sajnos nem mindig jár együtt, de most nézzünk egy ideális világot, ahol elismerik a jó zenészeket. Nyilván ha elismert vagy, sok referenciád van illetve rajongóid lényegesen több pénzt kérhetsz el egy-egy fellépésért.

Milyen zenét játszol?

Bizony ám ez sem mindegy. Vannak műfajok amik népszerűbbek, jobban elismertek. Ezért a koncert szervezés is jobb helyzetből indul. Egy világ végi country zenekar játszhat bármilyen bravúrosan itthon kevesebb pénzt fog keresni, mint Majka… Ilyenkor a jó bulikért pedig gyakran engedni kell az árból.

Hányan vagytok?

Igen ez elég nagy marhaság. Nem csak az számít mennyire vagy jó, milyen elismert vagy milyen zenét játszol, de gyakran az is hányan vagytok a bandában.  Általában – hacsak nem te vagy Ákos -, mikor bulit szervezel meg kell indokolni miért kérsz annyit amennyit. Itt az egyik legelfogadottabb indok nem az, hogy jól zenélsz, hanem hogy 5-en vagyunk a zenekarban. Ugyanis itt a másik oldal kiszámolja mennyi jut ebből neked, és rájön, hogy neked sem ez az 5ös lottó.

A helyszín

Valószínűleg a Quimby is többet keres a Budapest Sport Arénás koncerttel, mint mikor a Fehérvári művházba hívják. Ezenkívül külföldön gyakran jobban megfizetik a szolgáltatásokat, így például a zenélést is. Tehát, ha nemzetközi koncerteket szervezel, kint már csak az üzemanyag miatt sem érdemes ingyen bulit vállalni.

Időpont

A zenélés is mint sok minden más szezonális. Nyáron van fesztivál/esküvő szezon. Sokkal több koncertet lehet ilyenkor leszervezni, nyilván az árak is magasabbak. Ősszel-tavasszal kicsit fellendül a bárzene. Szóval ha pubokban keresed a kenyered ilyenkor biztosan nem kell mindent elvállalni. Na és persze ott a hétvége. Hétvégén van a rendezvények 90%-ka, mivel ez valamilyen szinten vendéglátás. Tehát egy: nem lesznek hétvégéid. Kettő: hétvégén kérhetsz felárat! 🙂

Ingyen muzsika vagy baráti ár

Ez mindkettő elég kényes kérdés. Vegyük az elsőt. Annak, hogy valaki ingyen elmegy zenélni két oka szokott lenni. Az egyik, hogy nem bízik eléggé önmagában, a produkciójában, és inkább nem mer pénzt kérni. A másik, hogy jótékonyságból vagy hasonló céllal játszik valaki.

Meglepő de az utóbbi a ritkább. A jótékonysággal önmagával semmi baj nincs. Mindenki saját belátása szerint cselekszik ebben az irányban. Eldönti, hogy el tud-e vállalni ilyen fellépést vagy sem. Viszont az ingyen pubban muzsikálás, mivel nem merek pénzt kérni a produkciómért típusú fellépésekhez fűznék pár gondolatot.

Igazából az egész szakmára rossz hatással van. Először is: miért fizetne valaki azért, amit ingyen is megkaphat? A szórakozóhelyek tulajai nem minden esetben lágyfülűek. Ha élőzenét szeretnének, az leggyakrabban a forgalom növelése céljából történik és hogy többet keressen a te fizudat igyekszik lealkudni. Egyetlen rossz produkció is megölheti az élőzenés kezdeményezést, tehát mások lehetőségeit is.  Ha nem zenélsz jól, gyakorolj otthon, ha viszont jól játszol merd felvállalni!

Tegyük fel, hogy most mások nem érdekelnek. Én elmegyek ingyen játszani valahova, mert még kis srác vagyok egy nagy gitárral. Eljátszom a műsort, tetszik mindenkinek – a pultosoknak, netán ha ott volt a tulajnak is -. Legközelebb hiába mondom, hogy oké most 25.000 Ft-ot kérek egy este… Ilyesmi lesz a válasz: ,,De hisz a múltkor is eljöttél ingyen, és milyen jó hangulat volt!” Tehát hosszú távon neked sem éri meg ingyen elmenni.

Ennél is még rosszabb, amikor nincs egységes árad. Elmész valahova és azt mondod 15ezer Ft. Másnap pedig máshol 30ezret alkudsz ki. Hidd el ebből csak a baj lesz. Jönnek majd a kérdések, de ott miért ennyiért játszol? És még ez a jobb, mert itt megkérdeznek. Hidd el senki nem fogja nézni, hogy ide erősítőt vittél, meg 2 órát utaztál. Ott pedig akár szünetben hazaugrasz egy mikrofonért. Legyél korrekt! Egy szolgáltatásra egy árat kell kitalálni. Azt mondod, ha bárban zenélsz 2 x 45 percet, akkor az legyen 20.000Ft. Tetszik nem tetszik a jó zenéért fizetni kell 🙂Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


Hozzászólások