Az előbbi posztban azt írtam: sokféleképpen lehet valaki zenész  – mivel ez most annak a gondolatmenetnek a folytatása lesz, érdemes elolvasnod, ha még nem tetted volna –. Természetesen lehet valaki befutott sztár, és akkor már a nevéből csúnyán jól tud élni, de azért ez arányaiban nézve kevés emberről mondható el. Biztos ismeritek a viccet 🙂

– Maga mindenhez ért?

– Mindenhez is!

Általában mindenhez nem lehet érteni, de egy zenésznek a több lábon állás bizonyosan szükséges. Egyszerűen a többség nem rendszeres fizetésből él, és ha igen, akkor is ki kell egészítenie, hogy meglegyen a napi betevő. Ha elég ügyes az ember, nagyon jól ki tudja aknázni a lehetőségeit. Csak vázlatszerűen leírnám (a teljesség igénye nélkül), miből szerezhet bevételt egy zenész ma, ha nem grammy díjakkal van tele a fala:

 • tanítás
 • session zenészség egy befutott előadónál
 • vendéglátós zenélés (rendezvények, partyk, esküvők)
 • háttérzenés vendéglátózás (pubok, éttermek)
 • youtube csatorna
 • gyerekműsorozás
 • színházas zenélés
 • befutott zenekarban való fix tagság (mint kísérőzenész)
 • jogdíjak
 • zene, szöveg írása, akár megrendelésre
 • hangszerelés készítése
 • stúdiómunkák (akár feljátszani valamit, akár másnak felvételt készíteni)
 • mixing/mastering
 • hajós, szállodás zenélés külföldön
 • saját zene ún. stock zene árusítása
 • hangosítás
 • kották,oktatóanyagok készítése
 • bankrablás 😀
 • koncertszervezés
 • management

Mennyi a gázsid?

Nagyon sokat tipródtam azon, hogy mennyire avassuk be az embereket a részletekbe. Már az előző cikk kapcsán is sok emberben előjött (előjöhetett) a kérdés, hogy mégis mennyit lehet ezzel a dologgal keresni, de legalább nagyjából. Végül arra jutottam, hogy azon felül, hogy ezt nem lehet bekategorizálni, etikátlan lenne a szakmabeliekkel szemben.

Mint ahogy az elején utaltam rá, viszonylag kevesen tudtak ezzel a foglalkozással villákat építeni, és fényűző életet élni, de van, akinek ez is sikerült. A médiában inkább az utóbbi kategória kap nagyobb nyilvánosságot, és ezért a többség, mikor a “zenész” szót hallja, rájuk asszociál – habár ők vannak kevesebben -. Én viszont rendhagyó módon a többségről szeretnék írni.

Összeségében azt gondolom, hogy abszolút tisztességesen meg lehet ebből élni, akár lakásra gyűjteni (sok éven át), gyereket nevelni, autót venni. Akkor tudod ezt megtenni, ha valóban dolgozol. Tehát ha valaki “arra érdemes”, tehetséges, szorgalmas, kitartó, és megbízható. Egy dolgot viszont feltétlen tudni kell. Ha valaki csak tehetséges, az önmagában SEMMIRE nem elég. Ezt a mondatot ismeritek?

“Hát pedig ebből nem lehet megélni. Nekem is van a Géza barátom, az is olyan tehetséges énekes, azt most is egy raktárban kell dolgoznia!”

Csak az marad ki, hogy Géza – ha legalább tényleg tehetséges –, 3 dalt nem tanult meg, amit kértek tőle, és mindenhonnan elkésett, ezért már nem is hívják. Kirúgnak a munkahelyedről, ha késel? Igen. Kirúgnak, ha beszámíthatatlan vagy? Mint, a szél. Hidd el, ez a zenében sincs máshogy, amennyiben ebből te pénzt vársz, úgy is kell hozzáállnod.

A végére még egy apró lábjegyzet: Mivel ez nem egy állandó fix munka, vannak időszakok, amikor sok munkád van  – nagyon sok –, és van, amikor kevesebb. Nem lehet minden pénzt elverni, mert nem tudhatod – csak sejtheted, vagy remélheted –, hogy miként alakul a következő pár hónap. Gyakran bizony az utolsó pillanatban esik be egy-egy munka. Ehhez nem csak a te részedről, de a családod, élettársad, barátaid részéről is hatalmas tolerancia és türelem szükséges, amit én ezúton is köszönök.

A fekete leves

Felmerül a kérdés, hogy ez az egész szakma “hivatalosan” hogyan tud létezni? Ugye mi munkáról beszélünk, ami után adózni kell. Nos ez gyakorlatilag ugyanúgy történik, mint bármi más. 2016-ot írunk, és van mód arra, hogy teljesen tisztán, legálisan művészettel foglalkozzunk.

Ha például a katonaság zenekarában, vagy a tűzoltóknál zenélünk, akkor az egy teljes értékű bejelentett munka is lehet. Ha rendszeresen járunk egy helyre, ott is bejelenthetnek minket egyszerűsített foglalkoztatással, napi szinten, vagy teljes munkaidőben is.

Ha több helyre dolgozunk, több félét, akkor feltétlen érdemes megfontolni a vállalkozást. Tevékenységi kört mindenre találunk, ezzel nincs baj. Amin érdemes gondolkozni, hogy esetleg alapítsunk egy céget, vagy elég mondjuk egy Katás egyéni vállalkozás nekünk. Mindennek megvan az előnye, meg a hátránya. A Kata fixen 50 ezer egy hónapban – amennyiben nincs bejelentett állásunk-, és évi 6 millió forintig adómentesek vagyunk vele. Évi hat millióból, azért már nem csak politikusaink tudnak megélni.

Egy cég üzemeltetése sokkal költségesebb, ám ha nagy árbevételünk van, jobban megérheti sok esetben, és még a költségeket is elszámolhatjuk. Természetesen ezen felül, sok megoldás van még, én csak a két legelterjedtebbet említettem most. Ha valaki éppen most szeretne egy ilyet elkezdeni, feltétlenül forduljon könyvelőhöz! Sajnos az interneten nagyon sok fals információ terjeng, nekünk pedig pontos válaszok kellenek.

Kis szót ejtenék a fekete zenészekről is – semmi rasszizmus- . Azt gondolom itt főképp azzal van a probléma, ha a médiában szereplő, elég komoly pénzeket megmozgató előadók nem mutatnak ebben példát. Vannak itt ésszerű határok. Józsi bácsinak két bulija van egy évben és pont egyik sem 6 számjegyű, nem fog ezért vállalkozni, de hozzátenném, hogy akkor nem is a zenéből él., neki ez egy drága hobbi. (mivel ingyen elmegy) Ugyanis a hangszer ára sem fog visszajönni. Viszont azoktól sem hallottam még se tanácsot, se bíztatást a legális zenélésről, akik ezt nagyban csinálják. Én azt mondom, a munkának ez is része, és ahhoz, hogy az emberek a zenészséget, mint valódi munkát fogadják el, ismerni kell a hivatalos zenélés csínyját-bínyját!

Magánélet!

No, ez kemény dió. Fentebb már tettem említést a toleranciáról, de akkor nézzük meg alaposabban. Ha zenész vagy, és a párod nem művész, esetleg vendéglátásban dolgozik, akkor 90%, hogy te megszívtad. Nagyon menő, hogy zenész a pasija valakinek – vagy csaja ugye – . Aztán eltelik egy kis idő, és bizony rájön a lány/fiú, hogy neked nincs időd. Ha van, akkor meg ő pont dolgozik, hiszen ne feledjük, a koncertek többsége este vagy hétvégén zajlik. Ez szintén olyan téma, ami tipikusan nem az emberek első gondolata a zenészekről. Mikor van a családjával?

Persze, mindenre van megoldás, csak akarni kell. De ha nagyon ügyesen csináljátok, akkor is kevesebb időtök lesz egymásra, mint két olyan embernek, aki mondjuk minden hétköznap 8-4-ig dolgozik, hétvégén pedig otthon tudnak lenni.Ezt neked is, és a párodnak is el kell fogadnia, különben nem fog működni. Ha szereted a kihívásokat, akkor gyereket is vállalhatsz, és akkor főállású időzsonglőr leszel. Nekem is közeleg a vég! 😀

Ennyi lett volna mára, remélem okosabbak lettetek a témában! Az előző bejegyzés eszméletlen sok embert ért el, minden rekordunkat megdöntöttétek! Köszönjük az eddigi és további megosztásokat. Remélem ezt is örömmel olvassátok! Szép napot!

 Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


One comment on Mit csinálsz? – Zenélek. 2.rész – Aha… És mitől vagy te zenész?

 1. Csaba

  A miből élhet meg manapság egy zenész, kihagytad a midi filet lejátszó hangszertulajdonost.


Hozzászólások