Sokat szoktam tanakodni azon, mi történik a zenével? Hogyan változik, mi a jövője. Eljutunk-e/vagy eljutottunk-e már odáig, hogy robotok írják a slágereket, hasonlóképp ahhoz, ahogy a Google válaszol a kérdésünkre. Valójában fogalmam sincs. Ezért inkább arról írok mi és hogy történt eddig.

Az élőzene

Beszéljünk kis hazánkról, mert itt látszik igazán: az élőzene kezd elgyengülni. Játszottam már olyan helyen, ahol azt mondta a tulaj, hogy már nem írja ki, hogy élőzene lesz este, mert az emberek nem értik. Az élőzene szót, a karaoke magyar megfelelőjeként azonosítják, és egyszerűen nem jönnek be.

Persze nem ennyire vészes a helyzet, de tény, hogy vannak árulkodó jelek. Az élőzene aranykora elhalad mellettünk vagy jelen esetben éppen velünk. A számítógép szépen lassan mindent megváltoztat, a zenét is. Az embereknek már számtalan lehetősége van kikapcsolódásra, más időtöltésre – ráadásul már Művház sem igazán van –.

Kevesebben járnak a koncertre. Nem hiszed? Egy jó barátom mesélte, hogy a régi szép időkben, mikor a ma már igazán nagy nevű Tátrai művészúr úgy döntött, hogy kis baráti jammelésre adja a fejét, rövidesen 2-3000 ember jött el az eseményre.  Akkoriban még nem volt Facebook event, sokkal kevesebb emberhez jutott el az információ, de mégis többen mentek el… Érdekes. A szüleink idejében ismeretlen fogalom volt, hogy egy zenész hívjon közönséget a koncertjére, mert mindenképpen teltház volt.

Ez nem panasz, vagy vészjóslás. Akkor az volt, most meg ez van. Az élőzene soha nem fog kihalni. Számomra ez a zene csúcsa, a legnehezebb rész. Előadóművészet. Ugyanaz a szám 2x egymásután eljátszva is más és más. Gyakran a közönség miatt, gyakran a zenész miatt, van hogy a hely adottságai miatt, de biztos hogy más lesz. Együtt élitek át zenész és közönség ezt az élményt, és ez benne az izgalmas. Minden fellépésen váratlan események alakulnak, amikre reagálni kell.

Lemezek és bakelitek

Digitális korba léptünk. Ahogy nincs már a gépedben flopi, úgy kezd feleslegessé válni a CD, DVD is. Nem veszünk lemezt vagy cd-t, ma már egyszerűen letöltjük a zenét. Ott a torrent, a youtube, a letöltő oldalak. Akkora mennyiségben található zene az interneten zene, hogy nincs akkora szükség a lemezekre, mint egy generációval ezelőtt. Ez nem azt jelenti, hogy a zene ne lenne népszerű, pont ellenkezőleg. Valószínűleg többen próbálnak a zenéből megélni, mint valaha. Egyeseknek ha nem vigyáznak lezárulnak a lehetőségek, másoknak kinyílnak.

Sokan szeretnék vissza azt az időt, mikor még lemez eladásokból éltek. Mikor még csaknem mindenkinek volt roadja, aki csak zenélt. Mikor még klubokban lehetett zenélni sok száz embernek. Egyszerű volt, annak akinek volt lehetősége befutni. Ez mára megváltozott. Ma millióknak zenélhetsz a youtube segítségével. Úgy futhatsz be, hogy életedben egy koncertet nem adtál, csak otthon felvettél egy “lemezt” és feltöltötted a netre.

Már nem közvetlenül kapsz pénzt az általad megírt vagy előadott zenékből. Kezdünk abba a korba lépni, ahol te töltöd fel a zenédet a torrentre, hogy még többen megismerjenek. Ingyen dolgoznál? Nem, semmiképp sem. Hidd el, ha jó zenét játszol, és sok embernek tetszik meg pont ugyanúgy fogsz belőle keresni, mint a régi nagy zenekarok. Sőt, ma már játszhatsz az egész világnak! Nekünk ez jó lehetőség, Magyarország roppant kicsi a világhoz képest. Amerikában már 50 éve is akkora összegeket kerestek a zenéből, amekkorát magyar zenész sosem látott. Ez egy hatalmas lépéssel hozzánk is közelebb került.

Mi a helyzet az elektronikus zenével?

Egyesek rajonganak az elektronikus zenéért, mások ki nem állhatják. Szerintem ez szükségszerű, se nem rossz se nem jó. Jön újabb és másabb. Mindig így volt ez. Nem hiszed? Azt gondolom pont így fogadták az elektromos gitárt az emberek majd 100 éve. Maga a  Gibson cég sem akarta piacra dobni. És gondoljunk bele ez 1930. Mennyit fejlődött a zene 1930 óta? Ma már a számok döntő többségében elektromos hangszerek vannak. Akkora koncerteket adnak, amekkorát korábban el se tudtak képzelni.

A Stradivari hegedűnek szebb a hangja a mai hegedűknél, ez nem is vitás. A klasszikus zene nagy zenekari hangzása nem adható vissza egy rádión keresztül. Már mégsem a klasszikus zene a legnépszerűbb műfaj. Az érem másik oldala pedig. hogy a klasszikus zene nem halt ki. A mai napig hatalmas teltházas koncerteket hallhatunk világszerte. És ahogy a könnyűzene nem hozta a komolyzene végét, így az elektronikus zene sem fogja az akusztikus zene végét jelenteni.

Gondolkodjunk pozitívan! Egy új műfaj megjelenése gazdagít a világon, nem pedig elrontja azt.Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


Hozzászólások