Miért mondjak nemet?

Nekem egy nagy vízválasztó volt, – és a mai napig vannak ilyen szituk –, amikor először hagytam ott valamit, vagy mikor először nemet mondtam valamire, mert szakmai alapon döntöttem. Borzasztó nehéz valamit, amit régóta csinálsz, megszakítani. Úgy érzed az egész eddigi munkád kárba veszett, rengeteg idő és pénz, amit nem kapsz vissza. Pedig gyakran, ha folytatod ,az újabb idő és pénzpocsékolás.

Pont az ellenkezője, mikor valamilyen ajánlatot kapsz. Örülsz, ha valaki megkeres egy-egy fellépéssel, mert ez mindig pozitív visszacsatolás, de mindig el kell tudni dönteni, hogy megéri-e neked. Érzelmek és racionalitás. Ha az érzelmekre hagyatkozol, legszívesebben azonnal elvállalnád! Mindenkinek ez az első gondolata. Később aztán eszedbe jut, hogy talán ez nem is olyan nagy ötlet. Ráérsz vajon akkor ,vagy le kell mondanod valami mást miatta? Megéri neked?

Nagy válaszvonal az életedben, amikor tudásodat elkezded pénzzé tenni. Kezdenek megszűnni a szívesség alapon történő zenélések ,és ez eleinte nagyon nehéz. Ezt az elhatározást először neked, majd a környezetednek is el kell fogadnia, de még ne is menjünk ennyire előre. Bemutatok egy szerintem rendkívül szemléletes példát.

Egy példa az üzleti életből

A vezetéselméletről szóló szakirodalmakban vaskos fejezeteket szentelnek arról, hogy miért és mikor kell nemet mondanod. Én most csak egy felületes esetet fogok leírni. Az üzleti életben nagyon gyakori, hogy egy felettesed megkér valamire, amiről tudod, hogy lehetetlen. Vagy a feladat nem megoldható, vagy a rendelkezésre álló idő kevés – ez most teljesen mindegy -, de tisztában vagy azzal, hogy ez nem fog menni. Mi fog történni ilyenkor?

Érdekes szindrómával találkozunk. Az emberek többsége elhallgatja a tényt, hogy a feladat, mellyel megbízták, kudarcra van ítélve. Sőt, elkezd dolgozni rajta. Akkor is ezt teszi, ha tudja, hogy nem képes megoldani a problémát. Azzal áltatja majd magát, hogy ő nem számolt valamivel. ,,Valahogy azért biztos megoldható”. Mindezt azért, mert nem akar csalódást okozni a másiknak. Nem fog nemet mondani, mert kellemetlen.

Mikor eljön a számonkérés pillanata, már nincs mit tenni. Elmondja, hogy még nincs kész. Igyekszik eltusolni az ügyet. Azt mondja, hogy közben (!) rájött, hogy ez nem megoldható. Azt gondolod, a végeredmény ugyanaz? Akkor tévedtél. Ha valaki profi a szakmájában, azonnal jelzi, hogy egy feladattal kapcsolatban aggályai vannak, vagy kivitelezhetetlen. Ez tényleg kellemetlen, sőt szokatlan. Ugyanakkor, ha bebizonyosodik, hogy igaza van, időt nyer, magának és a vele dolgozóknak egyaránt. Pénzt pedig életed során bármennyit kereshetsz, de a rendelkezésedre álló időn azonban nem tudsz változtatni.

Hogy van ez a zenében?

A mi esetünkben jellemzően nincs főnök. Lehet főnökünk, de többnyire ez sem azonos a multiknál értelmezett főnökkel. Gyakran például zenekarvezetőnk, de mivel együtt zenélünk, az egymáshoz való viszony is teljesen más jellegű. Nem feltétlen áll fenn az alá-fölé rendeltségi viszony. Akkor megszűnt a teher is, nem? Hát, ez a feltevés sem nyert. Nekünk barátaink, ismerőseink vannak. Ha a főnöködet nem akartad cserben hagyni, hát a barátaidat aztán pláne nem!

Jellemzően az üzleti világ jól elhatárolódik a magánélettől. Lehet, hogy egy menedzser vagy egy mérnök hazaviszi a munkát, de nincs mindenkinek cége, és nem ért mindenki a pneumatikához. Nem túl sok ilyet hallok:

De jó, te tényleg gépész vagy? Terveznél nekem egy hidraulikus munkahengert kérlek?

A zene más. Ehhez bizony mindenki ért – persze más és más szinten –. Ha te is zenélsz, pontosan tudod, hogy majd minden barátod kérdezett már a zenéről. Ha nálad volt a hangszered, többnyire előkerült, hogy nem játszanál-e valamit, és te bizony gyakran játszottál, ahogy én is 🙂

Nekünk felkéréseink vannak, amik rendkívül hasonlatosak az üzleti életben bemutatott példával. Ezért ha valaki felkér, amint átélted az örömöt, hogy téged szeretne hallani, egyből az üzleti példára gondolj! És gondold át megvalósítható-e az amit szeretne, ehhez néhány gyakori feltétel:

  • Ráérsz-e? Ha nem, megéri-e lemondanod a másik programodat.
  • Képes vagy-e megcsinálni a feladatot? Lehet, hogy te bárokban zenélsz, hiába szeretnének téged mulatós esküvőben hallani, nem fogsz tudni megtanulni 1 hónap alatt egy esküvős repertoárt.
  • Anyagilag megvalósítható-e? Ez nyilván a te döntésed, neked megéri-e. De bizonyára lesznek költségeid. Útiköltség, egy komolyabb fellépésre csak felraksz egy új húrkészletet – énekesek előnyben -, és magadat se járasd le azzal, hogy áron alul lépsz fel – különös tekintettel egy nyilvános rendezvényen -.
  • Ha egy ismeretlen kérdezné ezt, milyen feltételeket ajánlanál?


Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


Hozzászólások