Figyelem! A következő cikk erősen szubjektív tartalmú!

Egy kicsit a tapasztalataimról.

Én is, mint sokan mások, 13-14 évesen Metallica, Nirvana és hasonló népszerű zenekarok nótáival kezdtem a gitározást. Amikor a hangszernyúzás kezdetén nagyon örülünk, hogy pár riffet el tudunk már játszani, akkor ámuldozva nézzük-hallgatjuk a szólókat, amelyeket mi “isten se tudja mikor” tudunk majd eljátszani. Na most jön a szubjektív rész! Az évek, a rutin, meg a sok gyakorlás által aztán egyre inkább megváltozik a zenéről kialakított képe a gitárosnak (zenésznek), és egyáltalán nem az egy másodpercre eső hangok számát tartja fontosnak. Ez alól persze vannak kivételek, akik általában 40 éves korukban is a ponthegesztést tolják csak és kizárólag a gitáron, lehetőleg a YouTube-ra tolnak solo covereket, guitar lessonöket, és mindenkit kioktatnak a fórumokon a “profi” gitározásról. Ahhoz képest, hogy ők a legjobbak, ha adsz a kezükbe egy akusztikus gitárt, és megkéred őket, hogy sikáljanak el egy creedence nótát, akkor elvéreznek. Ami még hamar feltűnik, hogy ők nem túl sok zenekarban, produkcióban fordulnak (fordultak) elő, nincsenek társaik a zenéléshez.

Egy kis “konklúzió”

Nekem az a véleményem, hogy ma egy gitárost a stílusa, izlése, timingja, és a soundja alapján ítélnek meg, illetve szerintem ezek a legfontosabbak. Ha már jól szól a kezedben a hangszer, akkor a legtöbb gitárossal szemben hatalmas előnyre tettél szert. a technikai skilleket már a 80-as években kimaxolták. Ma már a mainstream zenében szólók is alig vannak, úgyhogy nem a sebességünkkel  fogunk érvényesülni. Sokkal többet fogunk érni egy jó sounddal odatett pár hangos díszítéssel, egy dögös kísérettel, egy dúdolható dallammal, mint a hősködéssel.

A gitáros legnagyobb fegyvere

Mi lehet vajon a legnagyobb fegyverünk gitárosként? Ha énekelünk, vokálozunk. Bár tényleg abszolút személyes véleményemre épül a cikk, ez a dolog szerintem nagyon magáért beszél. Én 17-18 éves koromban kezdtem el az éneklést, mert zenésztársaim köteleztek a vokálozásra. És milyen jól tették…Azóta már rengeteget járok fellépni egyedül is, és minden zenekarban hatalmas haszon, hogy éneklek is. Akár vokál, akár szólóének. Session zenészként, valamint a vendéglátós szférában is az életed múlhat ezen szerintem. A mai világban mindig a multifunkciós embereket fogják választani.

Köszi, hogy elolvastátok, remélem hasznos volt!Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


Hozzászólások