Elég kellemetlen, mikor egyszer csak letiltják a videódat. Pláne, amikor pénzt remélsz ebből az egészből, de elég az is, ha “csak” munkát fektettél bele. A YouTube videók letiltásának több oka is lehet, a leglényegesebbek az alábbiak:

 • Káromkodás
 • Spammelsz
 • Erőszakos tartalmak (egyetlen Tom&Jerry sem jelenthet meg)
 • Szexuális tartalmak
 • Szerzői Jogok sértése

Amiről pedig most szó esik, az a Szerzői jogok kérdése. Nézzük most a YouTube tábor CopyRight videóját, amit itt találtok. Bevezetésképp, a lényeg, hogy nem mindenki csinál videókat, és elsőre nem is látszik mekkora munka van benne… azonban folyamatosan feltölteni videókat, megvágni, új ötleteket létrehozni, zenéket írni, stb ,stb hihetetlen nagy munka. Ebből az okból kifolyólag ezzel a (szellemi) tulajdonnal foglalkozni kell, és ebbe az elmúlt években a YouTube elég komoly energiát fektetett.

Most pedig mindenek előtt foglalkozzunk egy ilyen videó ellopásával, tehát azzal az esettel, mikor valaki egy az egyben letölti egy másik ember videóját, majd saját nevében közzé teszi azt. Ugye te sem gondolod, hogy nincs ilyen? Ha mégis, írd be a YouTube keresőjébe, hogy “teljes filmek magyarul”.

Mit tehetek, ha valaki más feltöltötte a videómat?

Nézzük meg kicsit, hogy is ellenőrzi a YouTube a szerzői jogokat. Kettő olyan dolog lehet, ami miatt a YouTube videódat sértőnek, vagy jogtalannak ítéli, az egyik a TakeDown Notice. Amennyiben a te videódat valaki más csatornáján látod, azt a videót jelentheted. A jelentésnél, pedig rámehetsz a “Sérti a jogaimat” lehetőségre. Ebben az esetben a YouTube kivizsgálja az ügyet, majd ha igaznak ítéli az állításodat, letiltja a teljes videót. Kérlek, mielőtt ezt megtennéd, olvasd tovább a cikket, mi minősül “fair usage”-nak.

A másik ok, amiért blokkolhatnak vagy teljesen levehetnek egy videót a “Content ID Match”. A YouTube folyamatosan és automatikusan vizsgálja a feltöltött videó hang és képanyagát, majd amennyiben az ellenőrzések során szerző jog védett tartalmat talál benne, blokkolja a videót, de legalábbis  a jogvédett tartalmat.

Sok embert hallottam panaszkodni, hogy nagyon jó kis videót vett fel – mondjuk a kocsijában –, de mivel a rádióban szólt a zene a YouTube leszedte a hangot, vagy eltávolította a teljes videót. A helyzet az, hogy a YouTube szempontjából teljesen lényegtelen, hogy a videóban a zene csak véletlenül lett felvéve és a videó szempontjából ennek nem is lenne jelentősége. Amennyiben egy videó alatt zene van, az a videó része, tehát nem lehet szerzőjog védett. – egyébként a YouTube biztosít ingyenes zenéket itt – 

És ilyenkor szoktak is jönni a kommentek, hogy:

,,Ez marhaság! Mi van azzal a rengeteg feldolgozással, kritikával, stb, stb, stb???”

Vizsgáljuk meg ezt a kérdést, mert ez az amivel Magyarországon még mindig kevesen vannak tisztában…

Mi az a “Fair usage”?

Szóval eddig arról a tartalomról beszéltem, ami egy az egyben egy tartalom lemásolása, hozzátett érték nélkül. Ha te felvettél egy videót, amin hallatszik a zene, azon te bizony – ha akaratlanul is – lemásoltál egy tartalmat. Azonban a YouTube nem ilyen egyszerű. A Google esetében sokkal inkább a tartalom a lényeg, mint a szerzői jogok.

Léteznek olyan videók, amik valós tartalmat szolgáltatnak, azonban felhasználnak ehhez szerzőjog védett tartalmakat. A YouTube tipikusan nem fogja letiltani a videódat, ha szerzőjog védett tartalmat a következő célokból használod fel:

 • Kommentálod, kritikát jelentetsz meg róla
 • Oktatáshoz használod fel
 • Parodizálod
 • Feldolgozod (pl.: remix)

Ezekben az esetekben bár te felhasználtad ezeket a tartalmakat, mégsem csak lemásoltad őket. Ezen okból kifolyólag a YouTube letiltani nem fogja a videót, az azonban előfordulhat, hogy bevételt nem kereshetsz, vagy csak részben kereshetsz belőlük (sokszor osztozni kell a jogtulajdonossal, de ez kontextus függő). Egyébként csak megjegyzésképp a leckéből az is kiderül, hogy korhatáros tartalmakból szintén nem fogsz egyébként bevételhez YouTni 🙂 Illetve ha egy fiók rendszeresen sértő videókat tölt fel, akkor egy idő után a Google az egész fiókot megszünteti.

Remélem hasznos és érdekes volt, nemsokára ismét jelentkezem.Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


6 comments on YouTube Szerzői Jogok – Videó letiltás

 1. Janos

  Sziasztok. Engem az adsenese tiltott le csak nem tudom miert. Valaki tudna segiteni?


  1. Doma

   Szia! Adsense fiókot többnyire két ok miatt szoktak letiltani. Az egyik, hogy olyan tartalmakban/weboldalon használtál reklámot, ami nem felel meg az Adsense Policy-nak. Ezek többnyire illegális tartalmak, felnőtt tartalmak, megtévesztő helyen elhelyezett reklám (pl belevarázsoltad a hirdetésed a honlapod menüjébe). A másik, hogy a hirdetésre való kattintásokban észlelnek valami rendellenességet. Ez többnyire: rendszeresen a saját hirdetéseidre kattintasz, megkérsz másokat, hogy rendszeresen kattintsanak a hirdetésedre, a csatornád rajongóit arra buzdítod, hogy mindig kattintsanak a hirdetéseidre, botokkal generálsz kattintást, módosítod az adsense scriptet, beágyaztad a hirdetést tartalmazó oldaladat más helyekre, és azokról jön a pénz, nem pedig a valódi honlapodról. Ezek a leggyakoribb okok. Tudsz ilyenről?


  2. GjOHN56

   Nem azért mert reklámoztad a saját tartalmad? :/


 2. Tóth Péter

  Sziasztok !
  A következő Lenne kérdésem : Akarok csinálni egy paródiát. Egy filmrészletből ami 3-4 perces. Angolul megy a film és én vices magyar feliratott teszek alá. Gondolom ez szerzői jogokat nem sért. De az is előfordulhat, hogy pénzt kapok utánna ha sokan megnézik ? Vagy erre ne számítsak ?
  Köszi a választ.


  1. Doma

   Szia!
   Igazából, ha egy tartalomnak új mondanivalót adsz, az fair usage-nek minősül, és elvileg lehet pénzt is keresni belőle. Ezt olvasd át: https://www.youtube.com/yt/about/copyright/fair-use/#yt-copyright-resources Persze most a fele angolul van, a fele meg magyarul, de itt van a legaktuálisabb infó erről. Szerintem egyébként beleköthetnek, kisebb a valószínűsége, hogy bele fognak, ha a hangot kevésbé használod a filmről. Illetve minél kisebb részleteket emelsz ki, annál jobb. Azért van rá esély, hogy letiltják a videódat, de szerintem érdemes megpróbálni.


   1. Tóth Péter

    Köszi a választ.
    Elindítottam a csatornámat. Trollitika néven. (2-3 percesek a videók ha van időd ránézni lehet tudnál válaszolni az alábbi kérdésemre) Magára a videóra nem tudok pénzkeresési lehetőséget beállítani. Ezzel nincs is gond. Kapok egy e-mailt mikor feltöltöm hogy nincs para minden esetleges bevétel a film alkotóié. Ez oké
    Viszont ha összejön 1000 feliratkozó és 4000 óra nézetség jelentkezhetek youtube partnerprogramba. (Szerintem van annyi hozáadott értékem, hogy valamilyen arányban osztozhatnék a bevételen) Na most itt azok után hogy a videófeltöltésnél azt írták hogy semmi para nincs gond. Van arra esély hogy ha jellentkezek partnerprogramba és nem egy automata rendszer nézi meg azt mondják majd, hogy ezt nem lehet és letiltják a videókat ?
    Köszi a választ.


Hozzászólások