Tehát szeretnél te is YouTuber lenni. Akkor nézzük is meg az első igazi átfogó leckét, aminek lényege: hogyan ugorjunk neki? Először is a YouTube több mint videó megosztó oldal. A sikere kulcsa abban rejlik, hogy a YouTube által egy közösség épül fel, mégpedig világszerte.

Minden percben több, mint 400 órányi videó kerül fel a YouTubera. Hoppá! 😀 Százmilliók nézik a tutorialokat, híreket, sport eseményeket, és más népszerű tartalmakat a YouTubeon. Viszont, ami fontos, hogy nem csak nézik! YouTube esetében a tartalom szolgáltató és néző között egy nagyon szoros kapcsolat alakul ki. A nézők egyaránt beszélgethetnek egymással és a tartalom készítőjével.

Az első négy lépés:

 • Csinálj csatornát: Amikor megcsinálod a csatornád, csak néhány alapvető dolog van, amit érdemes beállítanod (csatorna neve, jogosultságok, stb), így egyből a tartalomra tudsz fókuszálni. Ezekben a bejegyzésekben pedig szépen végig megyünk azokon az ismereteken, amik ahhoz szükségesek, hogy jó csatornád legyen.
 • Legyél megtalálható: A következő, hogy figyelembe kell venni, hogyan fognak az emberek rád találni. A sikeres YouTuberek gyakran azzal érik el a népszerűséget, hogy jól határozzák meg kiknek és mit fognak szolgáltatni. A jó indexképek, leírások és címek segítik majd a felhasználókat, hogy könnyebben rátaláljanak a videóidra.
 • Tartsd meg a nézőt: Ha valaki megnézte a videódat, és tetszett neki, biztasd, hogy jöjjön vissza legközelebb is. A legegyszerűbb, ha bizonyos időszakonként töltesz fel, vagy sorozatokat készítesz.
 • Építs közösséget: Ha az előző három lépést sikerül betartanod, fontos úgy beszélned a közönségeddel, mintha a barátaid lennének. Az ilyen beszédstílus könnyen megnyeri az embereket, és elkötelezett feliratkozóid lesznek.

Léteznek úgy nevezett vírus videók. Ezek végigfutnak a neten, rengetegen megnézik, és ilyenkor mindenki boldog. Azonban az, hogy valaki megnéz egy videót, nem jelenti azt, hogy vissza fog térni. Fontos olyan videókat készítened, aminek hatására az emberek a többi videódat is meg szeretnék nézni.

Videóid legyenek költséghatékonyak, és tudatosak. Használd fel ugyanazokat a díszleteket, ruhákat, képeket. Ezzel a módszerrel magadnak is segítesz, hiszen fenn tarthatóbb lesz a csatornád, ugyanakkor a látogatók is ismerős dolgokat fognak látni, ami segít megtartani őket.

Fogalmazd meg a célod!

Ha csatornába kezdesz, nagyon hasznos ötletelned egy kicsit. Mit fogsz majd mondani? Mi lesz a csatorna fő célja? A csatornád üzenetének megfogalmazása segít egységes tartalmakat felépíteni, egy olyan márkát, ami később bekerül az emberek köztudatába.

Mindig maradj önmagad. Ennél nincs jobb tanács. Az emberek majd téged akarnak megismerni a csatornádon keresztül, a te minden napjaidat, szokásaidat, zenédet, receptjeidet, stb. Ne próbáld másnak beállítani magadat, mint amilyen vagy, se rákényszeríteni magadat egy szerepre. Így sokkal könnyebb lesz tartalmakat feltöltened.

A következőket kérdezd meg magadtól, mielőtt csatornába kezdenél:

 • Mi az ami rád jellemző? Miben vagy igazán sikeres?
 • Milyen stílusú csatornát szeretnél igazán létrehozni? Kabaré, tutorial, kritika, zenei, stb. És miért ez a célod?
 • Kik lesznek a közönséged?
 • Hogyan nézzen ki a csatornád 5 év múlva?
 • Melyik a kedvenc YouTube csatornád, és pontosan mitől olyan különleges?

 Néhány tanács:

 • Először ülj le, és tervezd meg milyen időszakonként, mit szeretnél feltölteni. Vedd elő a naptáradat, és nézd meg mikor tudod ezt megtenni. Próbálj rendszerességet vinni a dologba, hogy hosszú távon is tartani tudd a célodat.
 • Vázolj fel néhány design ötletet. Hogyan nézzen ki a csatornád ikonja, borítóképe… videók index képei. Írd össze ezeket, és csinálj pár képet.
 • Vizsgáld meg a YouTube analytics eszközeit. Melyik mutató mire való? Melyiket hogyan érdemes használni és mire fontos fókuszálnod?

Mindenképp szánj időt arra, hogy ezeket a lényeges dolgokat megcsináld. Ezek segítségével fog csatornád kitűnni a sok száz másik csatorna soraiból!

Válassz nevet!

Bizony, mi ezen rengeteget gondolkodtunk. Az első és legfontosabb lépés a név, és nem mindenki tud elsőre remek nevet kitalálni. Ez pedig végig fog kísérni az egész csatornád élete során. A névnek kommunikálnia kell a csatorna célját, úgy kell működnie, mint egy márkának.

Ha megvan a név, állítsd be az alapvető funkciókat YouTubeon, hitelesítsd a YouTube csatornádat. Töltsd fel a designját, leírását, stb. Ezekről már szó eset itt a blogban.

YouTube világpremier

Fel kell töltened az első videódat! A jövőben rengeteg tippet fogok arról írni, hogyan is kell kinéznie a videódnak. Mitől lehetsz igazán sikeres, de egy leckébe közel se férhet bele minden. Minden esetre, amire érdemes odafigyelni:

 • Figyelem felkeltő cím: megjelenik a találatban. Vizsgáld meg te mire kattintasz a találati listákon.
 • Jó leírás: nagyjából az első két mondat fog megjelenni a keresőben. Fontos, hogy interakciót, érdeklődést válts ki vele. Nézzék meg a honlapodat, blogodat, stb.
 • Tagek: Válassz olyan tageket a videódhoz, amik jól körülírják, mit csinálsz. Kerüld a félreérthető, vagy kétes tartalmakat, melyek sértik a YouTube felhasználási feltételeit.
 • Csináld meg a tökéletes indexképet. A videó indexképe olyan, mint egy mozi plakát. Kicsiben is jól olvashatónak, figyelem felkeltőnek kell lennie. Ne érd be azzal, hogy kiválasztasz egy képet a videóból.
 • Használj kártyákat! A kártyák segítenek a közönségednek meghatározni, mit nézzenek meg legközelebb, hova menjenek, hol találnak még több információt rólad.

Élet az első videó után

Nagyszerű, ha már felkerült az első videód. De azért sejtetted, hogy ennél több fog kelleni. Ez az első lépés afelé, hogy elérd az embereket, akik keresnek téged. Azonban te itt még null kilométeres vagy, tanulj, próbálj ki stratégiákat, és fejleszt a képességeidet. Én minden kedden közzé fogom itt tenni a következő leckét. Rengeteg tartalmat, tippet, ötletet fogsz találni arról, hogy lehet jó csatornát csinálni, csak győzd majd kipróbálni és persze iratkozz fel 🙂

Néhány tipp, ami jól jöhet a csatornádhoz:

 • Csináld rendszeresen. Az embereket szoktasd hozzá mikor kell megnézniük az új videóidat
 • Készíts bemutatkozó videót: csinálj egy videót, ami felhívja az emberek figyelmét a csatornádra. Arra miért érdemes majd követni, miről fog szólni, és hogyan fognak lezajlani a felvételek.
 • Szervezd a videóidat lejátszái listákba és szekciókba. Csinálj sorozatokat, amiket rendezz lejátszási listákba. Így ha valaki érdeklődik egy tartalmad iránt, könnyen meg fogja találni a hasonló videókat.

Igazán jó és népszerű YouTube csatornát létrehozni egy nagyon hosszú és rögös út. Kitartónak kell lenned! Ne szenvedésképp, hanem szórakozásképp fogd fel! Ígérem, hogy ez tök izgalmas! Ismeretlen emberek néznek meg, veszik fel veled a kapcsolatot, találnak rád. Honnan jönnek, miért téged találnak meg? Hogy találhatnál még többet belőlük? Egyre több és több ember fog segíteni, kommentelni, elmondani, mit és hogy csinálj. Több embertől fogsz tanulni, mint iskolai éveid során. Ez az egész varázsa. Pár év múlva saját magadon fogod észrevenni, mennyit fejlődtél, és mennyi értelme volt ennek az egésznek.

Kövesd a leckéket, és iratkozz fel most 🙂Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


Hozzászólások