Előző bejegyzésemben írtam arról, hogy miért is jó elkezdeni a vlogolást, milyen előnyökkel bír egy hagyományos YouTube csatornával szemben, illetve, hogy mi lenne a cél minden vlogger számára (hogy természetes maradjon a kamera előtt). Most haladjunk tovább a gondolatmenetben és nézzük meg hogyan tudunk ebbe belevágni.

VLOG stratégiák:

Személyes témák: az első gondolat, ami a legtöbb ember eszébe jut a videó blogolásról, hogy valaki valóságshow szerűen dokumentálja az életét. Ez egy tényleg hatásos technika! Az egy roppant extrém dolog, hogy valakit – jelen esetben az egész világot – ennyire közel engedünk magunkhoz. A közönség izgalommal fogja kísérni, hogy mi milyen helyen lakunk, milyen szokásaink vannak, hogyan rendeztük be lakásunkat, és alakítjuk egész életünket.

Általános témák: A dolog lényege, hogy úgy kéne beszélni általános témákról – pl.: na ma is kigyulladt a 3-as metró -, hogy közben megőrizzük a személyes hangvételt. Ilyenek persze leggyakrabban egy terméket bemutató, vagy utazós videók. Ezekben az az érdekes, hogy mivel konkrét dologról lehet beszélni, esetleg saját élményekkel fűszerezve, kevés tapasztalattal is viszonylag könnyen bele lehet rázódni. Sok vlogger tutorial videókkal kezdi a karrierjét, mert azt nem kell annyira szokni.

Sztorizás: nekem ez a személyes kedvencem. Biztos a legtöbb ember számára meg van az az érzés, mikor mesél egy történetet, és annyira belemerül a mondókájába, hogy egészen megfeledkezik a körülötte lévő világról. Na, ennek a szituációnak kéne a kamera előtt bekövetkeznie. Lehet gyakorolni bármilyen kedvenc történettel onnan kezdve, mikor először korcsolyáztatok, vagy mikor valaki rátok köszönt, de fogalmatok sem volt, hogy honnan ismerhetitek. Ezek nagyon nézhető videók tudnak lenni.

Kitalált karakterek: bevallom őszintén nem is tudom, hogy ilyen csatorna létezik-e magyarul. A dolog lényege, hogy a vlogger egy kitalált szereplőt alakít a kamera előtt. Ez elsőre nem hangzik valami hű, de természetesnek, azonban az igazság az, hogy lehet ám ezt jól csinálni! Még érdekesebb, hogy a közönség többnyire nagyon is tudja, hogy a vlog csak egy kitalált szereplő életét mutatja be, de így is imádják. Mutatok példát 🙂

Kiegészítő videók: Ilyet is sűrűn láthatunk külföldön. A dolog lényege, hogy maga a csatorna nem egy vlog, hanem mondjuk egy zenei csatorna, azonban a videók végére vagy elejére bekerülnek interjúk, vagy sztorik, tehát vlog szerű részek. Ennek előnye, hogy így lényegesen könnyebb hatni a nézőkre, és elérni, hogy feliratkozzanak, hozzászóljanak, vagy jöjjenek el egy koncertedre. Sokkal személyesebbé válik az egész.

Válasz videók: ha egy csatornára már sok hozzászólás érkezik, érdemes ezekre videókban is reagálni. Itt az a lényeg, hogy a nézőket közvetlenebbül is megismerd. Általában a követőidnek egy váratlan, de nagyon kellemes meglepetés, ha név szerint említed őket a videóidban. Ha nem szeretnél konkrét vlog csatorna, vagy egyszemélyes valóságshow lenni, de a csatornádon már elég sok a feliratkozó, ezeket a videókat neked találták ki.

És akkor most minden típusra egy-egy példa:

Személyes

Az ItsJudysLife csatorna Judy, és családja hétköznapjait mutatja be.

Általános

Marques Brownlee telefonokat mutat be otthonról. Elég ügyesen beszél a kamerába, pedig sosem érint személyes témákat.

Sztorizás

Ez egy elég érdekes videó, én általában nem így kiabálok a legjobb barátaimmal, de azért elég király 🙂

Kitalált karakter

Ez a Breaking Out első része, az elején még személyes tartalomnak indult, aztán átmegy fiktívbe.

Kiegészítő videó

A WongFuWeekends tipikusan kisfilmeket készít. Ezáltal a vlog szerű videó által kicsit emberibb lesz a csatorna, megmutatják, hogy a profi kisfilmekben egyébként teljesen valós, hétköznapi emberek szerepelnek.

Válasz videó

Sandi a követői által feltett kérdésekre válaszol, az érdekes a videóban, hogy a videó címében már hashtag szerepel. Ez elvileg valamelyest cselekvésre buzdít.

12 tipp – Hogyan kezdjünk bele?

Na, vágjunk bele! Ha már úgy érezzük készen állunk a vlogolásra, merüljünk el kicsit a részletekben. A legfontosabb dolog, amit viszont soha ne felejtsünk el, mindig maradjunk természetesek és őszinték.

1.) Konkrét téma: A legtöbb sikeres vlogger, itthon csak úgy mint külföldön, egy téma köré kezdte el felépíteni a csatornáját. Egy idő után nem is az a nagy feladat, hogy miről beszéljünk, hanem hogy miről ne… Írj egy listát azokról a témákról, amiket szeretnél érinteni a vlogodban, és – jó ideig – ne térj le róla!

2.) Helyszín: Rengeteget számít hol veszed fel a videóidat, hiszen az egész rólad árulkodik, arról hogy milyen helyen érzed magadat jól. Gondolkozz el rajta, hogy az íróasztalod előtt ülve tudod elképzelni a videóidat, vagy inkább a városban sétálva – ami egyébként egy nagyon látványos hátteret ad a videóknak-.

3.) Hogy nézz ki? Mint a való életben is, itt is az első benyomás a meghatározó. A nézők többsége az első 5-10 másodpercben dönti el, hogy szimpatikus vagy-e számukra. Ezért érdemes elmélázni azon, milyen ruhákat hordj a kamera előtt.

4.) Világítás 4ever: Többnyire elmondható, hogy a nagyon világos környezetben felvett videók az ideálisak, mivel itt jönnek ki legjobban a színek, illetve árnyékok. Rengeteget számít, hogy természetes fénynél, halogén vagy led-es izzónál próbálkozol felvenni.

5.) Expozíció:  Általános szabály, hogy olyan közel érdemes tenni a kamerát, amennyire még kényelmes. Gondolj arra, hogy a megtekintések egy jelentős része telefonról fog érkezni. Amennyiben messziről veszel fel és a nézők nem csak a függönyödre kíváncsiak, biztosan le fognak lépni. Sok videós a kép közepére helyezi magát, mások inkább a harmadolás szabályát próbálják érvényre juttatni, érdemes ilyen szemmel is megnézned a kedvenc YouTube csatornáid legnépszerűbb feltöltéseit. Ja, és ne felejts el fókuszálni, ez elég fontos 🙂

6.) Légy közel a mikrofonhoz: sok videós rossz minőségű képpel kezd csatornába, de ha valakit hallani sem lehet, az már gond. Érdekes mód a rossz hang sokkal zavaróbb, mint ha nem full hd videót töltesz fel. Igyekszem majd külön leckét hozni arról, hogyan vegyünk fel hangot egy vlog esetében, azonban most elégedjünk meg annyival, hogy igyekezzünk közel kerülni a mikrofonhoz, és ha van lehetőség külső mikrofont használni.

7.) Keresd meg a hozzád illő hangnemet: Főleg a magyar videósok többsége számomra túl erőltetett. Viszont tény, hogy attól függően, hogy esti mesét vagy vicceket szeretnél mesélni, más hanglejtést érdemest keresned. A legtöbb videós nagyon energikus, hadar, és hihetetlen pozitív. Engem meglepne, ha a valóságban is ilyen természetük lenne. Neked ha nem szeretnél, nem kell ilyennek lenned. Kísérletezz sokat a különböző hanglejtésekkel, mert szerintem ez segít legjobban hozzá a természetességhez. Jó ötlet néha leülni, vagy felállni miközben videózol, az ilyesmi cselekvések kizökkentenek az egyébként színészkedős stílusból és segítenek elfelejteni a kamerát.

8.) Természetesség: egy recept van –> folyamatos gyakorlás! Készíts folyamatosan videókat, akkor is, ha nem vágod meg őket, és nem töltöd fel. A lényeg, hogy előbb-utóbb őszinte tudjál lenni a kamera előtt, és saját magadat tudd adni. Hidd el, az első videót visszanézni, amit magáról felvett, mindenkinek kín szenvedés. Mennyivel jobban beszél az a srác…. De egyszer csak át fogod lépni a szerinted is “vállalható” szintet, és elkezdheted ontani magadból a jobbnál jobb videókat.

9.) Gyorsítsd be az életed: Amennyiben a kamera előtt is természetesen tudsz viselkedni a valóságban sem érhet már túl sok meglepetés. Ez egy kicsit önismereti teszt is, visszanézve magadat kielemezheted a hibáidat, dolgozhatsz rajtuk. Ezek után élhetsz csak igazán a szenvedélyednek. Ha visszajelzéseket kapsz a videóidra, az téged is motivál, és egyre több, egyre érdekesebb videókat akarsz és tudsz majd felvenni!

10.) A legérdekesebb világ: Hozd ki a maximumot a témáidból, és olyan dolgokat mutass be, amikről áradozni lehet, amikről azt gondolod, hogy a világ legérdekesebb dolgai (ötleteket meríthetsz pl a TED videókból). Ha valamiről őszinte lelkesedéssel beszélsz, mint én a zenészekről, az biztosan megérinti az embereket, és szeretni fogják a videóidat. A témáról kicsit bővebben egy remek videóban itt, a Vertiasium csatornán.

11.) Hirtelen vágások: A vloggereknél jellemző, hogy nem a szokványos filmes vágásokat használják, gyakran akár mondatok közben is tesznek be vágásokat. Ezeket angolul “jump cuts”-nak nevezik, a dolog lényege, pedig, hogy a váratlanságából adódóan magukra vonják a figyelmet, könnyebb vele megtartani a nézőket. Kifejezetten érdemes használni ezt a technikát, hogy izgalmasabb videókat tudj feltölteni.

12.) A feltöltésről: A jó tartalom már valóban fél siker. Azonban sose felejts el időt, és energiát fordítani a videók indexképének, és leírásának megalkotására. Ne felejtsd el, hogy ez egy ígéret a videóra vonatkozóan, aki keresőből érkezik hozzád, azért kattintott a videódra, mert ezzel a két eszközzel már felkeltetted az érdeklődését.

Mindent egybe vetve, próbálj ne túl kritikusan állni magadhoz. A videózáshoz többek közt komoly önbizalom szükséges. Az egyedi, autentikus tartalmak pedig majd érdekessé, nézhetővé fogják tenni a csatornádat! Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, vagy likeolj minket Facebookon!Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!