Én teljesen mértékben elismerem, és tisztelettel adózom Elvis Presley kivételes tehetsége előtt. Nyilván mindenki szeretne egy kis részt magának tulajdonítani a sikertörténetből, de előttem eddig nem volt ismeretes a címben szereplő 21. századi világszenzáció. A napokban bukkantam rá, miközben gyakori kérdéseket bújtam a neten. Még a végén az is kiderülhet, hogy Elvis Presley valójában magyar, gondoltam magamban és rögtön rá is feküdtem a témára az interneten.

Számos magyar oldalon tényként közlik, hogy igen, az amerikaiak számára ehhez már nem is férhet kétség, ők mindig is tudták Elvis igazi származását. Csak épp mi, magyarok nem tudjuk az igazságot feldolgozni. Ezeknek a cikkeknek leginkább az hisz, aki nem tud angolul. Ugyanis, ha igaz is, hogy Elvis roma származású volt, akkor sem egyértelmű ez az amerikaiak számára. Na de vágjunk is bele!

Google első találat itt. Innen származnak a fenti sorok. Érdemes fenntartásokkal kezelni, kedvenc részem a következő: ,,Apai ágon Cigány származású innen örökölte zenei és tánc tehetségét,jellegzetes fekete haját.” Megjegyezném, hogy Elvis gyerekkori képein szőke, és a természetes hajszíne később szőkés barna lett. Legalábbis a legtöbb cikkben ezt tárják elénk. Nem szeretném ezt tényként kezelni, de a ,,király” fekete haját legnagyobb valószínűség szerint, nem apjától örökölte, hanem festette. A zenész tehetségéről persze nem lehet tudni, honnét származott. Tánc tehetségét, meg mint tudjuk Forrest Gump-tól örökölte, na jó, csak viccelek 🙂 Egyébként a cikkből az is kiderül, hogy Teréz anya is roma származású – erről azért szintén megoszlanak a vélemények –, többit pedig úgy foglalnám össze, ahogy a koncertplakátok szokták: ,,és még sokan mások…”

elvis-presley-szoke

Én nem szimpatizálok a fajelméletekkel. Emberek vagyunk és hidegen hagy, ki milyen származású. Őszintén elismerem, hogy számos remek roma zenészt ismerek, és nagyon tisztelem őket a zenéjükért. Simán lehet, hogy a vérükben van a zene, bár az is megeshet, hogy a kultúrájuk vértezi fel őket vele. Több fiatal roma zenészt láttam, mint ahány ázsiai gyereket a YouTube-on zenélni, pedig az utóbbi is szép számmal fordul elő. Azt gondolom, hogy bár lehet valaki átkozottul tehetséges, de ez csak akkor derül ki, ha ki is próbálja benne magát és ők bizony kipróbálják. Pont.

Mi lehetett az igazság?

Azt hiszem nem fog senki megsértődni, ha azt mondom Elvis nem valószínű, hogy cigány volt. Bár nyilván többen megosztanák a cikket, ha az ellenkezőjét állítanám. Tudom, hogy a wikipédia egy abszolút nem hivatalos forrás, de az előbbi oldalnál mindenképp hitelesebb, ezért nézzük az ide vonatkozó részt: itt.

A cikkben felvetődik egy érdekes kérdés: kit nevezünk cigánynak? A népek ma már keveredtek és részint teljesen egybe olvadtak. A magyar nép, csak úgy mint a cigány, pont ilyen. Megvan a véleményem az ősmagyarokról, akik alacsonyak, fekete hajúak és hosszú nagy bajusszal rendelkeznek, mégpedig az a véleményem, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park bejáratánál él még kettő belőlük. Ráadásul mi még Kis Pista vagyunk az amerikai olvasztótégelyhez képest, szóval a helyzet komplikált. Azt gondolom Elvisnek valószínűleg tényleg lehettek cigány ősei – ez abszolút nem kizárt –, de hogy ettől most ő cigány lesz-e, azt mindenki döntse el saját maga.

Egyébként záró gondolatként elmondanám, hogy Britney Spears-ről is gyakran felmerül ez a kérdés Amerikában. Persze én értem, hogy a legendás Elvis jobban foglalkoztat embereket,  de vajon Britney Spears tényleg cigány származású?Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


Hozzászólások