A következő leckében feltöltési szabályokról fogunk tanulni. Az eredeti lecke címe: Tölts fel rendszeresen! A dolog lényege, hogy próbáljunk úgy tekinteni a YouTube csatornánkra, mintha egy televízió adó lennénk. Tervezzük meg tudatosan, mikor mit töltünk fel, hogy ez a csatorna rajongóiban is berögzülhessen.

Fontos, hogy csatornád hosszú távon is naprakész és érdekes maradjon, amit úgy tudsz elérni, hogy folyamatosan aktív vagy (válaszolsz a hozzászólásokra, új videókat raksz fel, teaser videókat és más, a feltöltésen kívüli YouTube lehetőségeket is kihasználsz. Nézzük miket lehet ezekkel elérni hosszú távon!

Rendszeres feltöltés = visszatérő felhasználók

Érdemes pontos naptárat vezetni, hogy egyfajta rutin alakuljon ki. Amennyiben nálunk is rutinszerű lesz a feltöltés, a látogatók is könnyen felveszik azt a szokást, hogy minden kedden, szerdán vagy vasárnap ránézzenek a videóidra.

Gyakori feltöltés!

Felejtsd el, hogy havi egy videót teszel közzé, az nagyon kevés. Igyekezz legalább heti egy videóra törekedni, amit mindig a hétnek azonos napján publikálj!

Tudatosan építsd a közönséged, ne légy rest időnként megvizsgálni az aktuális trendeket, híreket, felkapott videókat. Próbálj reagálni a témádban történő érdekes történésekre, ezzel új közönséget vonzhatsz a csatornádra.

Kommunikáld a közönségeddel is

Próbáld minél jobban rögzíteni a nézők tudatában, hogy ez igenis egy működő, aktív csatorna. Említsd meg a videóidban, leírásokban, borítóképeden, bemutatkozó videódban, hogy mikor szoktál feltölteni.

Tartalmak a hagyományos videóidon kívül

A rajongók szeretnének egyre több és több dolgot megtudni rólad. Ez valójában áldás, mert nem csak olyan videókat tölthetsz fel, amikkel órákat dolgoztál, kitalál, megterveztél, megvágtál, hanem olyan felvételeket is, amik azt mutatják, hogyan dolgozol, miket szeretsz, hogyan készülsz fel? Nézzük tehát milyen videókat tudsz még közzé tenni, hogy egyrészt növelni tudj a videók számán, másrészt érdekesebbé, személyesebbé tehesd a csatornádat:

  • Vegyél fel részleteket miközben dolgozol, és használd fel okosan tartalom kibővítésére. Csinálhatsz akár teaser videókat is, de dönthetsz úgy, hogy bizonyos időnként összefoglalod mennyit dolgoztál. Vegyél fel minél több részletet, miközben dolgozol, ezeket a későbbiekben pedig jól fel tudod majd használni.
  • Újrafelhasználás! Vagy egy téma más szemszögből való bemutatása, pl hogyan készült? színfalak mögött, legjobb jelenetek, bemutatók, vlog átformálás, fail videók, stb. Rengeteg időt vesz el egy-egy felvétel, érdemes amikor lehet újra felhasználni bizonyos részeket!
  • Készíts a videókból rövidebb változatokat, mint teaser, előzetes, vagy bemutatkozó videó.
  • Ne hagyd ki a videókat akkor sem, ha épp nincs szezon. Rengeteg szezonális csatorna van, és a legtöbben fel fogják függeszteni a munkát szezonon kívül. Ez remek lehetőség azoknak a csatornáknak, akik ilyenkor is tudnak tartalmat nyújtani. Az emberek ugyanúgy kíváncsiak maradnak az új tartalmakra és más csatorna után néznek.

Egyéb csatorna funkciók

Nem lehet elegendő videót feltölteni, mert egyszerűen egy idő után a mennyiség a minőség rovására megy. Ezért próbálni kell kiutat keresni. Igyekezz olyan videókat készíteni, amik reakciót váltanak ki az emberekből, amire megjegyzéseket fognak írni, kérd ki a véleményüket! Bátorítsd a közönségedet, hogy nyugodtan szóljanak hozzá a videóidhoz!

Az ehhez hasonló tevékenységek szintén segítenek naprakész csatornát létrehozni. Ha kedveled valaki más videóját, ha lejátszási listát hozol létre vagy videókat adsz a más meglévő lejátszási listádhoz, ezek mind mind olyan tevékenységek amivel a csatornád naprakészebb lehet. Vizsgáld meg a csatornád beállításait, hogy a csatornádra feliratkozók az alábbi tevékenységekről kapnak-e, illetve kapjanak-e értesítést!

Tippek:

A túl sok interakció is zavaró lehet. Próbáld egyenlően elosztani tevékenységeidet (feltöltés, hozzászólás, lejátszási listák szerkesztése, más videóidnak kedvelése).

Készíts időbeosztást a csatorna tevékenységeire vonatkozólag. Ha egy héten egyszer töltesz fel, a többi tevékenységet oszd hét a hét többi napja közt.

Mit csinálnak mások?

Ha ritkán töltesz fel hiába szeretnek az emberek, más más csatornákon próbálják majd csillapítani kíváncsiságukat. Persze jó esetben nem iratkoznak le a te csatornádról sem, azonban ők egyre népszerűbbek lesznek, te pedig nem. Egyszer csak azt fogod észrevenni, hogy azok akik pár éve még sehol sem jártak, most elhúznak melletted. Ilyen a pop szakma!

Más szemszögből vizsgálva pedig mindig az elsőnek legnehezebb lenni. Ha tudsz a tiédhez hasonló csatornákról elemezd őket, iratkozz fel! Vizsgáld meg milyen sűrűséggel töltenek fel, milyen napokon, milyen videókat. Gyűjts belőle ötleteket! Nézd meg az ő hozzászólásaikat! Valószínűleg az ő rajongótáboruk hasonlóak mint a tiéd, a hozzászólásaikból ugyanúgy ötleteket tudsz gyűjteni, mint a sajátjaidból.

Na kérem, ennyi volt mára. Köszönöm, hogy itt voltatok, iratkozzatok fel. Legközelebb pedig jövő kedden találkozunk!



Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


Hozzászólások