Sziasztok ez egy új több cikkből álló sorozat lesz, melynek lényege, hogy ki tudjunk alakítani egy stratégiát a meglévő YouTube csatornánk számára, amivel pénzhez is, nem csak hírnévhez juthatunk. Én azt gondoltam, hogy ebben nincs nagy tudomány. Ezért egyből kitöltöttem az ide vonatkozó kérdőívét a Creator Academy-nek. Nem mentem át, szóval biztos lesz benne valami információ. Ezért leírom itt is a tapasztalatokat, mint eddig.

Érdekes lehet azok számára is, akiknek még nincs jól menő csatornájuk, mert képet nyerhetnek arról, hogy miből lehet itt pénzt keresni és eldönthetik, hogy van-e egyáltalán értelme belevágniuk a YouTubozásba. Van aki tud azonosulni a YouTube üzleti elveivel, és van aki nem. Ez egy elég hosszú folyamat, ha valaki gyorsan szeretne sok pénzt keresni, több, mint valószínű, hogy nem a YouTube-ot keresi.

A leckék a következőket fogják megvizsgálni:

Pénzkeresés YouTubeon:

A különböző lehetőségek végignyálazása. Milyen módokon lehet a csatornánkból és videóinkból pénzhez jutni.

Hirdetések a YouTubeon:

Milyen hirdetéstípusok léteznek, és melyiket mikor érdemes használni.

Bevételek elemzése

Mi volt eddig, és hogyan lehetne a jövőben jobban, célzottabban elhelyezni a reklámokat. Hogy lehet a YouTube Analytics-ből kinyerni, melyik hirdetés való nekünk.

Gazdálkodj okosan

Mennyi időt szánj a bevételek optimalizására, és mennyit a csatornáddal kapcsolatos egyéb dolgokra

Közösségi finanszírozás (ez nálunk még nincs)

De majd biztos lesz egyszer, lényege, hogy a közösségedet felhasználva indíthatsz finanszírozási projekteket, ahol adományozhatnak neked pénzt. Így tudsz gyűjteni pl egy költségesebb videóra.

Indítsd be saját webshopod, saját márkás termékeidet

Pénzgyűjtés úgy, hogy közben még magadat is reklámozod. A YouTube csatornák egyik legnagyobb fegyvere.


Szumma szummárum

Ha most kezded a YouTubeozást, nincs értelme túl sok időt belefeccölni a témába. Egyszer érdemes átolvasni, hogy működik ez az egész, hogy legyen egyfajta képed róla, de az első lépés egy YouTube csatorna életében sokkal inkább az, hogy felépíts egy közösséget. Ezáltal majd folyamatosan növekedni fog a videóid látogatottsága. Lesznek elkötelezett rajongóid, akik kíváncsiak arra, milyen lesz a következő videód. Ha már ez megvan, de legalábbis kialakulóban van, akkor kezdhetsz gondolkodni azon, hogy ebből miképp lehetne pénzt csiholni.

Bármilyen közhelyesen hangzik ez tényleg így van. Nem a pénzért YouTube-ozunk. Szeretnénk pénzt keresni belőle, de nem ez az elsődleges célja, hogy van csatornánk. Ha ez lenne, már abbahagytuk volna. Mi egy éve kezdtük el a csatornát, és tudjátok mennyit kerestünk ebből? Semmit. Illetve ez nem teljesen igaz. Nagyjából 500Ft virtuális bevételt hozott a csatorna, melyet természetesen nem vehetsz ki, csak 20.000 forintonként. Na most ahhoz, hogy egyáltalán elkezdjük a csatornát kellett egy kamera, egy keverő, mikrofonok, hangszerek, állványok, lámpák és egy csomó olyan felszerelés, ami amortizálódik. Ezáltal elmondható, hogy az első pár év hatalmas bukta lesz.

Viszont mi nem vagyunk olyan motiváló példa. Ezért érdemes meghallgatni a világ legjobban kereső YouTuberét, arról, mit gondol a témáról. Mennyit számít neki a pénz? Miben lett más az élete, és hogy érte el?

Nos tehát ez következik most hétről-hétre. Ha érdekel titeket a téma, és kíváncsiak vagytok, iratkozzatok fel!Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


Hozzászólások