Sziasztok! Nézzünk ma meg egy nagyon érdekes kérdést, ami igazán hasznára tud válni minden YouTubernek, ez pedig az melyik videókat osztják meg az emberek? A legtöbb videós bizony így lett népszerű. Egyszer csak rátaláltak, megosztották, és a többi már alakult, persze nem magától. Ide kapcsolódik, hogy két hete egy nagyon kedves ismerősünk videóját több, mint két millióan tekintették meg Facebookon. Hirtelen tele lett vele az internet, és mindenki róla beszélt. Ezúton is gratulálok neki 🙂

Az igazat megvallva mindenki ilyen videóra vágyik, amit “csak” felvesz, majd másnap megosztja 10.000 ember. Valaki belenyúl ebbe a dologba, mert van érzéke hozzá, de az igazán népszerű videósok tudatosan próbálnak meg olyan tartalmakat létrehozni, melyek sugallják az emberek felé, hogy ,,ez milyen jó, megosztom!”. Nézzük, hogyan is lehet erre alapozni!

Légy személyes

Az emberek többnyire azokat a tartalmakat osztják meg, amikkel bőszen együtt éreznek. Ezért van tele a Facebook semmitmondó idézetekkel… mert az emberek nem gondolnak semmire… Komolyra fordítva a szót érdemes megvizsgálni pár ismerős üzenőfalát, milyen szöveggel osztottak meg és mit. Zenei videóknál nagyon népszerűek a valamilyen jellegzetes hangulatot elkapó zenék, ha egy dal nagyon szomorú, vagy bulizós, más esetben nosztalgikus hangulatot kölcsönöz, sűrűn kerül megosztásra ,,pont így érzek most…” típusú szövegekkel.

Általánosságban ez nem olyan nehéz, mint elsőre hangzik. Nem kell itt hatalmas gondolatolvasónak lenni ahhoz, hogy kitaláld mire fog gondolni a másik. Vannak olyan társadalmi, civilizációs problémák, személyiségi jegyek, különböző jelenségek amik sok, csaknem minden embert érintenek és mivel ma már mindenki megoszt mindent erről a Facebookon értesülni is fogsz. Ezekben a témákban bármilyen videót alkotni a verselemzéstől a humorvideókig érdemes. Érdekességek Jamie Oliver YouTube sikereiről, tapasztalatairól itt.

Itt van pl egy pár éve körbement videó, ami remek példa az előbbire. A videó arról szólt, hogy megkértek 20 ismeretlen embert, hogy csókolózzanak a kamera előtt. Roppant érdekes ki, hogyan kezeli a helyzetet, mennyire van zavarban, stb, stb, stb. Azonban a videót valójában nem azért osztják meg 1 millióan mert érdekes, hanem mert ezeket az érzéseket, de legalább egy részét, azok is átélték, akik a videót megnézték, a videón keresztül ezt újra átélték, ezért megosztották.

Légy konzisztens

A konzisztens alatt pedig itt a témát értem. Sokkal könnyebb és gyakran célravezetőbb egy témára fókuszálni. Ezáltal ha egy videód népszerű, nagyobb az esély arra is, hogy a többit megtekintik. Ráadásul egy témát tudsz követni, tudsz reagálni a hírekre, eseményekre. Sok videós pont ezt használja ki. Mivel az aktuális híreket, témákat sokkal nagyobb rátával osztják az emberek, mint a pár évvel korábbi cikkeket, videókat. Pl egy mocsok jó videó az Ice Bucket Challangeről:

Természetesen ha most tennénk ki a kutyát nem érdekelné, de jól időzítve elég komoly megtekintést ért el. Ugyanis valójában ez volt az első ilyen totál értelmetlen Challange, amit a kezdeti pár hetes érdeklődés után, pár hónapos “úr isten, ez még mindig megy?” – hangulat váltott fel. Amire ez a videó remek humor.

Legyél elképzelhetetlenül hasznos

Az is lehet, hogy úgy döntesz, oké, de nekem nem kell ez a szenzáció hajhászás. Mi van még? Szintén érdemes azokat a problémákat elővenni, amiben mindenki érdekelt (ezért van kismillió beuty vlog), azonban most a hangsúly legyen azon mennyi új, hasznos információt tudunk átadni, és milyen köntösben. Tehát csinálj nagyon leleményes tutorial videókat, és oldj meg olyan problémákat, amikkel nap mint nap szembesül a hétköznapok embere. Erre egy abszolút király videó:

Szem nem maradhat szárazon

Az utolsó tipp, ami segíthet egy videót, vírusvideóvá tenni, az ha az emberekből valami nagyon intenzív érzelmet tudsz kiváltani, nagyon nevet, nagyon sír, nagyon csodálkozik :)) Idén például azzal, hogy befagyott a Balaton és jégzajlás volt a Dunán számtalan embernek nyújtottak jó lehetőséget odafentről. Talán ez volt a legtöbbet elért:

Az embereknek tetszett, hogy milyen jól néz ki ez az egész. Sokan elkezdték találgatni mit keresnek itt a kacsák ilyenkor, miért nem fagyott be a lék, stb, stb, stb. A dolog lényege, hogy a videó egyrészt gyönyörködtető, másrészt meglepő érzést váltott ki az emberekben, ezáltal igencsak sokan megosztották, még többen megtekintették. Pedig a csatorna a maga most már 150 feliratkozójával sem nevezhető valami nagynak.

Na remélem hasznos volt a mai értekezés is. Köszönöm a kommenteket, az utóbbi időben egészen megszaporodtak, iratkozzatok fel!Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!