A cím kicsit csalóka, de a lényeg ez. Én pedig nem tudtam jobbat adni. A kreatív stratégia 7. alapelvét fogjuk taglalni, mégpedig a felfedezhetőséget. Tehát a Kreatív Stratégia cikksorozat folytatódik, mégpedig egy roppant érdekes kérdéssel:

Megjelenik-e videód a keresőben, vagy a YouTube ajánlóban?

Ahhoz, hogy jobban megértsük, mi történik valójában, érdemes kicsit utánanézni, mi történik valójában. A YouTube kereső a világ második legnagyobb keresőmotorja. Emberek milliói töltik fel a tartalmakat, a világon mindenhonnan, a világon mindenről és még ennél is többen keresnek.

Számtalan lekérdezés, de mégis tipikusan csak kétféle keresés létezik. Gyakran a keresések központjában újdonságok állnak, mint népszerű témák, aktuális események, vagy lenyűgöző sporteredmények, vagy az éppen futó választások. Máskor az emberek “örökzöld dolgok”-at keresnek. Persze ez lehet számomra új információ is, pl hogy javítsanak meg valamit, vagy hogy öltözzenek fel az esti bálba. Minden esetre keresési trendek vannak, és ezt érdemes kihasználni. Mindenki szeretne elől megjelenni, hiszen ez roppant nagy előny egy népszerű csatorna létrehozásában, de a Google nem fogja megkönnyíteni a dolgunkat, szerintük az elsődleges faktor: a tartalom.

Térjünk vissza trendekre, mert ez a kulcs. Vannak tartalmak, melyek sosem avulnak el. A videó szerint ilyen a Star Wars, Superman, Justin Bieber. Nos remélem az utolsó, csak az ellentétek kihangsúlyozása miatt került a felsorolásba, de hát 20M feliratkozó, az 20M feliratkozó… Szóval ezek a témák segítenek az új közönség vonzásában, akikből aztán feliratkozók lesznek. Hogy keressük meg legegyszerűbben ezeket a témákat?

Nos baromi egyszerű. YouTube kereső, lenyomsz egyetlen betűt, és megvizsgálod milyen javaslatok jöttek fel. Ezek többsége biztosan olyan szó lesz, amire a környékeden rendszeresen és sokan keresnek.

További tippek:

  • Építsd bele az aktuális témákat a videóidba: Mik a legnépszerűbb témák? Ehhez három remek eszközt ajánl a Google: Google Trends, Twitter Trends, és a Trendspottr.com.
  • Csinálj olyat, ami mindig bejön. Válaszolj gyakori kérdésekre – zenészek dolgozzanak fel népszerű örökzöldeket -, oldj meg gyakori problémákat – pl.: hogyan kell nyakkendőt kötni.. -. 
  • YouTube SEO: az alábbiakban erről lesz szó, történetesen hogyan optimalizáljuk videónkat. Cím, tagek, és leírások.

YouTube SEO

Első körben leszögezném, hiába ez a világ második legnépszerűbb keresőmotorja, sokkal kevesebben optimalizálnak rá tudatosan, mint a Google-re. Miért? Mert a YouTube csatornák vezérei többnyire magánszemélyek, nem pedig multimilliárdos cégek, akik csak úgy öntik a pénzt saját weboldalukba. Tehát az esélyek sokkal egyenlőbbek, mint a honlapok esetén.

Ugyanakkor sokkal kevesebb a megszerzett tapasztalat is. Ott a Seo Fórum, évek óta fejtegetik az emberek az összes tapasztalatukat a Google-el és minden más keresővel, de mi történt, mikor megkérdeztem mit tudnak a YouTube optimalizálásról? Szinte semmi. Tehát ez a piac itthon még jórészt most fejlődik ki. Kevés a konkrét utasítás, kicsi a szakirodalom. Ha most kezded, lemaradásban vagy ugyan, de közel nem akkorába, mint a honlapok esetében. Szóval gyerünk! 🙂

Ezzel a poszttal egy újabb sorozatot indítok útjára. A következő lecke, amit bemutatok: Hogyan készítsd el videód indexképét, hogy tetsszen a YouTubenak? A SEO persze most sem hazudtolja meg magát: első körben kijelentik, hogy az itt közölt információkat nem veheted készpénznek, csak a YouTube csatornák vezetői által tapasztalt információk egyvelegének. Azonban az élet ilyen roppant izgalmas. Tanulhatunk a legsikeresebb YouTube tartalomgyártóktól! Te se maradj le, nemsokára ismét jelentkezem. Pá.Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


Hozzászólások