Szép napot mindenkinek. A mai Creator Academy lecke arról fog szólni, hogy tudod megvizsgálni, mitől lett valamelyik videód népszerű. A lecke elején egy rövid videó szólt arról, hogy hiába érünk el nagy nézettséget egy videónkkal, ha nem tudjuk a nézőket irányunkba elkötelezni.

Pontosan ez történt velünk is a bloggal. Mikor neki láttunk ennek az egész mókának, Gergő írt egy meglehetősen népszerű cikket a zenész élet rejtelmeiről. Első nap több, mint 100 megosztás érkezett a Facebook erejével, és mi felhőtlenül boldogok voltunk. Azonban pár nappal később, mikor a fellángolás csillapodott, pontosan ugyanott jártunk, mint előtte. Egy héten belül jött pár megkeresés, különböző felkérések, aminek nagyon örültünk, de nem tudtuk megtartani a közönséget! Ha akkor lett volna lehetőségük az embereknek feliratkozni, vagy a cikk végén megemlítettük volna a Facebook oldalunkat, talán most is minden cikkünket 10x ennyien olvasnák. Tehát folyamatosan arra kell törekedni, hogy azok a látogatók, akik élvezik amit csinálunk, máskor is visszatérjenek hozzánk. Minél rendszeresebben, minél több időre. Na de nézzük, hogy mit tehetünk ennek érdekében a YouTube-on csatornánkkal.

Tetszik-e a videóm a nézőknek?

Az alapfeltevés, hogy ha valaki igazán élvezi amit néz, nem tudja abbahagyni. Tehát majdnem a videó végéig el fog érni. Így ahhoz, hogy egy videó izgalmasságát megmérjük, azt kell megvizsgálnunk, hogy meddig nézik meg azt. Ezt a YouTube közönségmegtartásnak nevezte el. Amennyiben már tudjuk hogy egy-egy videót mikor hagynak abba, arra is tudunk következtetni, hogy miért hagyják ott abba. Változott a téma? Unalmas lett az a rész?

A trükk természetesen az, hogy akkor vagyunk jók, ha a videó közönségmegtartása 100% közeli. Na ezt nehéz 🙂 Hogy egy kicsit megint saját tapasztalatot mondjak, nálunk azokat a videókat nézik sokáig, ami több számból áll. Ahogy az ember látja, hogy egy számból átmegyünk egy másikba, várja, hogy mi lesz a harmadik, ezért tovább hajlandó hallgatni, mit csinálunk. VLOG esetében szerintem ez valamivel egyszerűbb lehet. Ha a közönségmegtartás fülön kiválasztunk egy adott videót, ott valós időben nézhetjük, hol hagyják el az emberek a videónkat. Vizsgáljuk meg kicsit ezt.

kozonsegmegtartas-jo

Van ez a forma. Ez a legtisztább. A videód annyira érdekes, hogy az emberek teljesen végignézik, és csak a legvégén kapcsolnák át másik csatornára. Ha ilyen zenei videóid vannak, keress fel engem, mert lennének kérdéseim 🙂

A lényeg tehát az, hogy erre törekszünk. A videónk legyen végig izgalmas! 

kozonsegmegtartas-rossz

Jön az ellenpélda. A videónk tök rossz, vagy nem azok nézik akiknek szól. Az utóbbi roppant érdekes feltevés. Lehetséges, hogy a videónk egészen jó, tartalmas érdekes meg minden és a statisztika még is erre az ábrára hasonlít. Egyszerűen nem azok találnak rá, akiknek kéne.

Ilyenkor jöhetnek a YouTube SEO-s részek.

kozonsegmegtartas-erdekes-pontok

Ami az előző tartalmakhoz képest újdonság, az ez az ábra. Bizony olyan is lehet, hogy egy-egy ponton növekszik a nézettség és nem csökken. Ugyanis YouTube videót egy bizonyos ponttól is meg lehet osztani.

Ebből következik, hogy ha valahol növekedést látsz, akkor az valószínűleg egy jobban sikerült része a videódnak!

normalis-kozonsegmegtartas
És akkor végül is nem kell akkor sem megijedni, ha a tiétek az utolsó képen láthatóhoz hasonlít, mert ez a normális. Az emberek nézik a videót, és szépen lassan morzsolódnak. A miénk is ehhez hasonlatos. Nem is keressük szét magunkat a YouTube-ból 🙂

A lényeg viszont, hogy tudjátok értelmezni a videók grafikonjait, és ismerjétek fel melyik videó és miért sikerült jobban!Iratkozz fel!

Ha szívesen értesülnél új bejegyzéseinkről likeold facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel az e-mail címdeddel!


Hozzászólások